Geen dag is hetzelfde in het onderwijs!!

Al heel jong wist ik het al: juf worden! Daarom ging ik naar de kleuterkweek (bestond toen nog!), een opleiding die 3 jaar duurde. Aansluitend volgde ik de dagopleiding hoofdakte-bevoegdheid basisschool. Na dit extra jaar was ik bevoegd voor de hele basisschool ( toen nog lagere school) al stond dat toen nog in de kinderschoenen, want we praten over 1981 ...

Gelukkig had ik direct een baan en met een aantal "stops" werk ik nu al heel wat jaren in het onderwijs. Sinds 1992 werk ik op deze school en nog altijd met heel veel plezier! En waarom? Omdat het een school is waar ik me thuis voel: er is ruimte om jezelf te zijn, er is aandacht voor elkaar binnen het team, er is een goede sfeer. Ook is er een duidelijke christelijke identiteit, iets dat ik ook graag aan de kinderen mee wil geven. Bijbelverhalen vertellen, samen zingen, samen praten.

In het onderwijs verveel je je nooit! Aan het begin van de dag weet je niet wat de dag je zal brengen. Ja, je weet welke lessen je zult geven, maar hoe dat zal verlopen en hoe de kinderen zullen reageren? Elke keer weer een verrassing! Kinderen zijn spontaan, direct en dat spreekt mij erg aan, vooral in de onderbouw is dit duidelijk aanwezig. Daar werk ik dus ook het liefst, daar voel ik me op mijn plek. Elk kind een stukje begeleiden op zijn/haar weg door in een veilige sfeer aandacht te hebben voor het kind, nieuwe dingen aan te reiken ( de leerstof) en zien hoe het zich aan het ontwikkelen is. Hiervoor moet je als leerkracht zelf ook steeds blijven leren, volgen we regelmatig een cursus. Dat werkt inspirerend en geeft je weer nieuwe inzichten in de manier van lesgeven en/of het benaderen van de kinderen. Zo blijft het onderwijs een uitdaging waar geen dag hetzelfde is!

Willy Jansen