Hetty Buter

Sinds 2006 werk ik op de Wilhelmina- en de Margrietschool. Eerst als vervanger en later in verschillende klassen om wat ‘gaten op te vullen’. Inmiddels heb ik voor het tweede jaar mijn eigen klas.
Op de HAVO wist ik al dat ik met kinderen wilde gaan werken. Ik ben daarom SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) gaan doen. De opleiding paste echter niet bij mij. Mede dankzij de opleiding SPH wist ik nog zekerder dat ik met kinderen wilde werken en de keus voor de PABO was snel gemaakt. Met name de stageperiodes vond ik erg leerzaam en ontzettend leuk.

Het leuke van juf zijn, is dat elk kind uniek is. Hierdoor is geen dag hetzelfde. Dit maakt het werk boeiend en interessant. Ik vind het leuk om kinderen op allerlei gebieden wat te leren. Het belangrijkste vind ik dat de kinderen plezier hebben in wat ze leren en ze met plezier naar school gaan.

Na de PABO, in de jaren die ik werk op de Margriet- en de Wilhelminaschool heb ik verschillende cursussen gevolgd. Zo heb ik de cursus faalangst bij kinderen gevolgd. Het was heel verhelderend om te zien dat bepaald gedrag bij kinderen niet voorkomt uit niet willen of niet kunnen, maar dat het angst is om te falen. De cursus heeft inzicht gegeven in het signaleren van faalangst en duidelijk tips gegeven over hoe je om moet gaan met deze kinderen.

Met een groot aantal collega’s heb ik vorig schooljaar (2010) de cursus ‘Autisme in de klas’ gedaan. Het komt steeds vaker voor dat kinderen passend onderwijs krijgen op een reguliere basisschool en niet meer naar het speciaal onderwijs gaan. Hierdoor krijg je meer te maken met kinderen met autisme en ADHD. Hoe ga je daar nu eigenlijk mee om? De cursus heeft ons vele handvatten gegeven om deze kinderen in hun eigen buurt, op onze school, onderwijs te kunnen laten volgen.

Daarnaast hebben met de hele school de Kanjertraining gevolgd. Naar mijn idee een hele goede manier om kinderen te leren voor zichzelf op te komen en op een goede sociale manier met elkaar om te gaan.
Naast mijn werk vind ik het erg leuk om in de tuin te werken, te koken en te lezen. Ik probeer wekelijks een paar uurtjes met sport bezig te zijn, in de sportschool of lekker een eind wielrennen. Mijn vriend, Jaap en ik proberen elke zomer een verre reis te maken. Met name Afrika trekt ons. Na zo’n reis is het altijd weer fijn thuis komen in ons huisje in de mooiste wijk van Zwolle, Spoolde.